Welcome to Our Website

Sanayicilerle Görüşen TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, Enflasyonda Düşüş İçin Tarih Verdi

Sanayicinin gündeminin değerlendirilmesi için düzenlenen İSO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan konuştu. 2022 yılında dönemin Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun katıldığı toplantıda sanayicilerle yaşanan kredi polemiğiyle gündeme gelen toplantıda, Erkan’ın açıklamaları yakından takip edildi. TCMB Başkanı enflasyonda düşüş için tarih verdi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, İstanbul’daki sanayicilerle buluştu. Enflasyona yönelik değerlendirmeleriyle dikkat çeken Erkan, enflasyonun ana eğiliminde gerilemenin başladığını söylerken, enflasyonun henüz tepe noktasına ulaşmadığını 2024 yılının ikinci yarısında gerilemeye başlayacağını söyledi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan’ın konuşmasıyla başlayan toplantıda, geçmiş dönem politikaların izlerinin halen silinmemesine yönelik, “Geçmiş dönemlerden sarkan olumsuzluklar, iş hayatımızda hala bazı açılardan varlığını koruyor” denildi.

Bahçıvan, sanayicinin en önemli güvencesinin finansal istikrar olduğunun altını çizerken, istikrarın kaybolmasında en önemli sorunun enflasyon olduğuna işaret etti. 

Geçmiş dönem konuşmalarından örnekler veren Bahçıvan, öngörülebilirlik ve finansal istikrar için Merkez Bankası’nın bağımsızlığına ve ilkeli duruşuna vurgu yaptı. Türkiye’nin en kıymetli markasının Türk Lirası olduğuna dikkat çeken İSO Başkanı, ‘Türkiye’ye kısa vadeli, sağlıklı olmayan, temeli olmayan çözümlerin yarar getirmeyeceğini düşündük. Bu tür yaklaşımların yarattığı tahribatın boyutunu bugün hep birlikte görüyoruz’ dedi.

Büyümeye yönelik Bahçıvan, “Temeli olmayan, sadece sağlıksız birtakım ekonomik kaynaklarla büyütüldüğünü zannettiğimiz bir ekonominin faturasının çok olumsuz bir finansal istikrarsızlık olduğunu hep birlikte gördük” dedi.

‘Türkiye kısa vadeli gelgitler nedeniyle maalesef geçmiş dönemlerde çok bedeller ödemiştir. Onun için ülkemiz, nitelikli büyümeye dönük uzun vadeli politikalara, reel sektörümüz hem ekonomi yönetimi ile ve hem de Merkez Bankası ile birlikte çalışacağı bir modele mutlaka ve mutlaka kavuşturulmalıdır’ diyen Bahçıvan, sanayicilerin döviz kurları konusunda duruşlarının net olduğunu belirti. Bahçıvan, ‘Kısacası biz TL’nin gereğinden fazla değerli kılınmasına da, TL’nin değerinin gereğinden fazla düşürülmesine de karşıyız’ ifadelerini kullandı.

2022 yılında dönemin TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun konuk olduğu toplantıda tartışmalara yol açan ticari kredi faizleri için de Bahçıvan, hızla yükselen faizlerine de değinerek “Ticari kredi büyüme ivmesinde, ağustosta görülen dip seviyelerden ılımlı bir toparlanma söz konusu” dedi.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ise konuşmasında, enflasyondaki gerilemeye vurgu yaparken, “Önceliğin dezenflasyon olması son derece önemlidir” dedi.

Erkan’ın konuşmasında öne çıkan ifadeleri ise şu şekilde oldu: 

Enflasyonla mücadelede ön koşulu kararlılıktır. Beklentiler ve beklentilerin dağılımında iyileşme belirtileri görülüyor. Fiyatlama davranışlarında da olumlu bazı gelişmeler yaşanıyor. Fiyat artış hızı azalmak ile birlikte uzun bir süreden sonra indirimler başladı.

Enflasyonda düşüş ne zaman başlayacak?

Erkan, ‘Kasım ayı öncü göstergeleri enflasyondaki gerilemenin devam ettiğini göstermektedir’ derken, ‘Enflasyon tepe noktasına ulaştıktan sonra 2024 yılının ikinci yarısında gerileyecek’ ifadeleriyle tarih verdi. 

Bireysel kredilerde normalleşme ve ticari krediler dengeli yapıya görüldüğünü söyleyen TCMB Başkanı, yatırım tarafında da yapılanlardan bahsetti.

“Döviz kurundaki istikrarın katkısıyla aylık enflasyon üzerindeki şoklar azalarak maliyetlere ilişkin öngörülebilir artacaktır” diyen TCMB Başkanı, “Talepteki dengelenme sürecini gelişimin önündeki anahtar olarak görüyoruz. Tüm bu süreç boyunca kredi gelişiminin doğru hız, kompozisyonda olmasını önemsiyoruz” diye belirtti.

Erkan da büyümede “nitelik” derken, “fiyat ve finansal istikrarın sürdürülebilir büyümenin olmazsa olmazı” olduğunu söylerken, para politikasında hamlelerin hedeflenen sonuca ulaşmada zaman alacağının bilincinde olduklarını da ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir