TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Ev Sahipliği Oranı Azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri 2024 verilerine göre, Türkiye’de ev sahipliği oranının azaldığı ortaya çıktı.
Konut fiyatlarında özellikle 2021 yılından sonra hız kazanan yükseliş, enflasyonun alım gücünü azaltmasıyla birlikte vatandaşların ev sahibi olma hayallerini zorlaştırmıştı. Ekonomim dergisinin haberine göre, son 10 yılda ev sahipliği oranı her geçen yıl gerileme eğiliminde.
Gelir seviyelerine göre incelendiğinde, orta gelirin yüzde 60’ına göre medyan gelirin altında kalan vatandaşların ev sahibi olma oranının daha hızlı düştüğü göze çarpıyor.
Son 10 yılda toplam ev sahipliği oranı yüzde 61,1’den yüzde 56,1’e gerilerken, medyan gelirin yüzde 60’ının altında olan kesimde bu düşüş daha belirgin bir şekilde yaşanıyor.
Orta sınıf olarak adlandırılan gelir seviyesindeki vatandaşlarda ev sahipliği oranı yüzde 58,6’dan yüzde 56,3’e düşerken, geliri yüksek olan kesimde bu oran yüzde 65,4’ten yüzde 61,4’e geriliyor.
TÜİK verilerine göre, kurumsal olmayan nüfus son 10 yılda yüzde 2 artarken, ev sahibi sayısı nüfus artış hızının gerisinde kalarak oransal olarak azalıyor. Dar gelirli kesimde ev sahibi sayısında azalma yaşanırken, orta sınıf ve varlıklı kesimde ise artış gözleniyor.
Kiracı Sayısında Artış Gözleniyor
Türkiye genelinde kiracı sayısı nüfus artış hızından daha hızlı bir şekilde artarken, dar gelirli kesimde bu artış daha belirgin. Özellikle son 3 ve 5 yılda orta ve yüksek gelirli kesimlerde kiracılık oranında düşüş yaşanırken, bu kesimler uygun fırsatlarla ev sahibi olmaya yöneliyor.
(ALINTI)