TÜİK açıkladı: Maaş ortalaması asgari ücrette kaldı

TÜİK 2024 Yılı Gelir Dağılımı İstatistiklerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Gelir Dağılımı İstatistikleri verilerini paylaştı. 2024’te yıllık ortalama hanehalkı kullanılabilir geliri 374 bin 899 TL olarak gerçekleşirken, yapılan araştırmaya göre en yüksek eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine sahip yüzde 20’lik grup, toplam gelirden aldığı payı bir önceki yıla göre 0,6 puan azalarak yüzde 48,1’e geriledi. En düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay ise 0,2 puan artarak yüzde 6,3’e yükseldi. TÜİK’nin açıklamasına göre, Gini katsayısı 0,413 olarak tahmin edildi.

Gini Katsayısı ve Diğer İstatistikler

Son araştırmalara göre Gini katsayısı bir önceki yıla göre 0,007 puan azalarak 0,413 oldu. Tüm sosyal transferler hariç tutulduğunda Gini katsayısı 0,476 iken, emekli ve dul-yetim maaşları da dahil edildiğinde bu değer 0,423 olarak tahmin edildi.

Toplumda en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik gruba oranı olan P80/P20 oranı bir önceki yıla göre 0,2 puan azalarak 7,7’ye düştü. Gelirden en fazla payı alan yüzde 10’un, en az payı alan yüzde 10’un gelire oranını ifade eden P90/P10 oranı ise 0,5 puan azalışla 13,3 olarak gerçekleşti.

Yıllık Hanehalkı Geliri ve Fert Geliri Arttı

Türkiye’de yıllık ortalama hanehalkı kullanılabilir geliri bir önceki yıla göre yüzde 106,9 artarak 374 bin 899 TL’ye yükseldi. Aynı dönemde yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri yüzde 108,3 artışla 187 bin 728 TL’ye çıktı.

Yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirlerinde en yüksek artışı, çekirdek aile olmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalkları gösterdi. En düşük gelire sahip hanehalkı tipi ise çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanehalkları oldu.

İş ve Sektörel Gelir Analizi

Toplam gelirin en büyük dilimini oluşturan maaş ve ücret geliri, yüzde 48,8 ile listenin başında yer alırken, müteşebbis geliri ve sosyal transfer geliri de sıralamada yerlerini aldı.

Tarım gelirinin müteşebbis geliri içindeki payı yüzde 17,5 iken, sosyal transferler arasında en büyük dilimi emekli ve dul-yetim aylıkları aldı.

Eğitim ve Sektörel Gelir Analizi

Yıllık ortalama esas iş gelirlerinde en yüksek artışı yükseköğretim mezunları gösterirken, sektörel olarak inşaat sektöründe en büyük artış yaşandı. İşverenlerin yıllık ortalama esas iş geliri, diğer gruplara göre daha yüksek seviyede gerçekleşti.

Bölgesel Analiz ve Gelir Dağılımı

İstanbul, gelir dağılımındaki eşitsizliğin en yüksek olduğu bölge olarak öne çıkarken, Van, Bitlis, Muş ve Hakkari ise en düşük gelirin olduğu iller arasında yer aldı. Bölgesel farklılıkların eşitsizlik üzerinde etkisi belirgin olarak görüldü.

Yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine göre yapılan analizler, gelir grupları arasındaki geçişleri ve değişimleri detaylı bir şekilde ortaya koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir